Coronacollectie: de crisis in beeld

Hoewel de wereld in zekere zin stil lijkt te staan, is er één plek waar het juist bruist van de activiteiten; het internet. De afgelopen weken puilden de social media uit van de initiatieven die zijn ontstaan omdat iedereen door het coronavirus gedwongen binnen zit. Ik had niet eens de tijd om mee te doen aan alle live rondleidingen, challenges, brainstormsessies, of vragenuurtjes. 

Het leven vindt ineens online plaats. Daar wordt nu de geschiedenis geschreven. Hoe kunnen we toekomstige generaties een goed beeld geven van die bizarre coronacrisis en wat het betekende voor het dagelijks leven? De oplossing is een digitale coronacollectie.

Samenwerken aan de coronacollectie

Het Netwerk Digitaal Erfgoed heeft een oproep gedaan om de hoofdzakelijk digitale communicatie te bewaren en zo een nationale coronacollectie aan te leggen. Het lijkt misschien dat als iets eenmaal het web op is geslingerd daar altijd kan blijven rondhangen. Helaas is niets minder waar. Juist digitale bronnen zijn fragiel en kunnen snel verdwijnen. Zij moeten goed worden gearchiveerd, met als extra uitdaging ze ook toegankelijk te houden. 

Een coronacollectie is niet alleen een kans om de huidige tijdsgeest te vangen. Het is ook een goed moment om na te denken over strategie voor het behoud van digitaal erfgoed. Corona is een katalysator voor digitale communicatie en activiteiten, maar er is niet alleen nu interessante online informatie en communicatie om te bewaren. Nu kunnen de digitale vaardigheden en kennis worden bijgespijkerd en nieuwe mogelijkheden verkend.

Uiteindelijk heeft een digitale collectie of archief vooral voordelen:

  • De informatie is toegankelijk voor een groter publiek, dat informatie kan verzamelen, en toevoegen
  • Het is gemakkelijk om alles snel en simpel te doorzoeken en dus te vinden
  • Er kunnen nieuwe verbanden worden gelegd, omdat onderdelen kunnen worden gecategoriseerd en aan elkaar gelinkt. 
 ‘Corona in de Stad’ van Museum Amsterdam.

Een coronacollectie kan als voorbeeld en inspiratie dienen voor het opbouwen of samenbrengen andere collecties. Het Museum Amsterdam geeft bijvoorbeeld met de digitale tentoonstelling ‘Corona in de Stad’ een mooi inkijkje in hoe het eruit kan komen te zien. Met foto’s van een verstilde stad, een greep uit de vele thuislessen en reflecties van bewoners op de situatie is het een vermakelijke en inzichtelijke online tentoonstelling

Meehelpen aan de Coronacollectie? 

Kijk op de website van Netwerk Digitaal Erfgoed wat je kunt doen. En als je wat hulp nodig hebt om je organisatie meer digitaal te maken kun je Het Kunstburo inschakelen. Stuur mij een bericht

  


 Het intiatief van Netwerk Digitaal Erfgoed wordt gesteund door de KB-nationale bibliotheek, het Nationaal Archief, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, het Stadsarchief Amsterdam, het Haags Gemeentearchief, het Regionaal Archief Nijmegen, het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, IHLIA LGBT Heritage en KVAN/BRAIN.

Scroll Up

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.