Digitale verhalen: de beste online collecties

Musea zijn de podia voor kunst en erfgoed. Daar kun je kunst en cultuur ontmoeten. Maar wat je te zien krijgt is vaak maar het puntje van de ijsberg. Wat er zich achter de schermen bevindt is minstens zo interessant. Die twee werelden kun je digitaal samenbrengen. Een manier om dat te doen is door de collectie online toegankelijk te maken. Om te laten zien hoe je dat kunt doen heb ik de, volgens mij, beste 5 online collecties op een rijtje gezet.

 

De 'black box' van musea

 

De ‘Black box’ is een term uit de IT-wereld. Het verwijst naar het onderdeel van een proces waarvan bijna niemand precies weet wat er gebeurt. Het is natuurlijk ook de doos waar ze altijd naar op zoek gaan bij een vliegtuigongeluk, omdat die 'alle' informatie bevat.

De black box van een museum is het depot, de opslag van de collectie. Eigenlijk weten alleen de conservatoren wat daar allemaal te vinden is: welke objecten en interessanter nog, welke verhalen. De tentoonstellingszaal zal zonder twijfel altijd de kern van een museum zijn.  Toch is het tijd om de museumbezoeker een écht digitaal kijkje in de 'black box' te geven.

Een online collectie is meer dan wat afbeeldingen en gegevens

De  collectie online toegankelijk maken houdt voor veel instellingen nog in dat afbeeldingen met gegevens over de afmetingen, materiaal etcetera online te zien zijn. Je kunt de collectie soms doorzoeken op wat termen, maar inhoudelijke informatie over de werken ontbreekt veelal. Die informatie kun je bijna alleen vinden in een tentoonstellingscatalogus of audiotour. Terwijl de digitale wereld is bij uitstek de plek om die informatie (wereldwijd) te delen. Gelukkig zijn wel een aantal goede voorbeelden te vinden. Hieronder staat mijn persoonlijke selectie van de beste 5.

 

De 5 beste online collecties

1. Thyssen-Bornemisza Museo Nacional

Het Spaanse Nationaal Museum Thyssen-Bornemisza is één van de grootste particuliere kunstcollecties van Europa. Het heeft als doel om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de collectie. Daarom zijn hoge kwaliteit afbeeldingen met uitgebreide beschrijvingen van de collectie online beschikbaar. De teksten gaan in op het gehele oeuvre van een kunstenaar en de (westerse) kunstgeschiedenis. Er is een optie de beschrijvingen voor te laten lezen en om het werk in een virtuele tour op zaal te bekijken. 

Bezoek Thyssen-Bornemisza Museo Nacional.

Screenshot British Museum, History Connected 

 2. British Museum - History Connected

Naast dat hét archeologische museum van Londen haar collectie catalogus online toegankelijk heeft gemaakt, heeft het British Museum de website History Connected. In samenwerking met Google is de collectie geplaatst op een interactieve tijdlijn, op basis van locatie van herkomst en datering. Als je een object aanklikt krijgt de informatie over het object zelf, en zie je met welke andere objecten het connecties heeft. Je kunt ook een selectie maken op thema. Per object kun je een begeleidende tekst lezen of luisteren naar een conservator die erover vertelt. 

Bezoek History Connected van het British Museum.

3. National Gallery of Victoria (NGV)

National Gallery of Victoria (NGV) is een van de oudste musea van Australië en heeft een brede collectie uiteenlopend van historisch design tot hedendaagse kunst. Alles heeft een link met Australië en haar geschiedenis. Van de collectie zijn goede kwaliteit afbeeldingen beschikbaar met een korte toelichting over wat er te zien is. De verdieping vind je in het aanbod e-books, essays en edities van het Art Journal, waarin thema’s worden besproken die verbonden zijn met de collectie. 

Bezoek Read van het NGV 

Screenshots National Museum of India 

4. National Museum of India

Het Nationale Museum van India in New Delhi omvat een enorme collectie archeologie, antropologie en decoratief design. De verschillende collecties lichten ze uitgebreid toe, met enkele objecten uit de collectie ter illustratie. Maar het interessantste om te bekijken zijn de online tentoonstellingen. Ze hebben voor diverse onderwerpen tentoonstellingen gemaakt waar je doorheen kan scrollen. Compleet met introductietekst, zaalteksten, en op leuke details van objecten wordt ingezoomd. 

Bezoek de online tentoonstellingen van het Nationaal Museum van India.

5. The Museum of Contemporary African Diasporan Arts (MoCADA)

Het MoCADA is gevestigd in Brooklyn, NewYork. Haar missie is om de dialoog te faciliteren over sociale en politieke onderwerpen aan de hand van beeldende en uitvoerende kunst over en van de Afrikaanse diaspora. Op de website is een aparte pagina gemaakt voor alle online diensten die ze aanbieden, zoals virtuele galeries, een e-magazine, essays, films, podcasts, playlists, maar ook links naar andere websites waar meer informatie te vinden is over bepaalde onderwerpen. 

Bezoek de webpagina DIGITAL van het MoCADA

Wil je zelf ook meer content toevoegen aan je online collectie? Het Kunstburo kan je hier bij helpen. Neem contact op om een afspraak te maken en te bespreken wat de mogelijkheden zijn.

De afbeelding blog banner is van NGV online tentoonstelling Transmission

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.